Траките и Орфизмът

12.00лв.

Автор: Лиляна Райчева

Обем: 131 стр.

Размер в мм.: 130 х 200

Издател: Огледало

Корица: Мека

Година на издаване: 2014

Състояние: На склад  при доставчик

Код: 9789548041928 Категория: Етикети: ,

Описание

Хармонията според древните е уравновесеност. Тя може да се определи и като постигане на съгласие за общоприет порядък, като договореност. Платон я описва като средство в прочутата си фраза за “думите които служат да хармонизират мислите”. Тогава защо асиметрията да не е също хармония?Космогоничният вихър се проявява в танца на десетте идентификации на стихиите: Небе, Петте планети, Слънцето, Луната, Земята и Антиземята (Антихтона).

Музите вдъхновявали най-често за песни, възпяващи красотата, защото в представите на древните хора красотата била ред, законност, хармония. Музите подарили на поетите думата Космос, която означава вселена, красота, ред и всичко, съдържащо се на Небето и на Земята. Редът на Небето чрез действията на божествата се пренася на Земята като ред сред хората. Така смятали в древността тракийските певци.

Орфизъм е съвременен термин в историческата наука, с който се означава религиозно течение в древните средиземноморски култури. Произлиза от името на героя Орфей, който е тракиец според старогръцката митология, и на когото се приписва създаването на учението и авторството на свещени текстове. Последователите му се наричат орфици. Основната орфическа вяра е вярата в безсмъртието – в живот отвъд или в прераждане.

“Тракийски орфизъм” е термин, въведен от проф. Александър Фол, означаващ тракийското аристократично религиозно учение, постулиращо възможност за обезсмъртяване чрез мистериални обреди. Определянето на Орфей като тракиец в старогръцката митология, дава основание на проф. Ал. Фол да нарече условно учението за безсмъртието на тракийските аристократи “тракийски орфизъм”, сравнявайки го с подобното учение в Елада.

Според хипотезата на проф. Ал. Фол, оформянето на тракийският орфизъм се датира в периода от средата на II хил. пр. Хр. до IX-VIII в. пр.Хр., и продължава да се изповядва от траките до края на античността — VI в. Основа на доктрината е идеята за самоусъвършенстването. Орфизмът се практикува различно от различните обществени слоеве. Аристократите практикуват безсмъртието, т.е. – обезсмъртяват се, тъй като са посветени в мистериалното знание на учението. Поданиците вярват в обезсмъртяването на аристократите.

Тракийският орфизъм съчетава почитта към хтоничните и соларните божествени сили. Според тази концепция, възпроизвеждането на космоса и обществото се основава на цикличното и асиметрично, а не на линейното симетрично време.

 

Базова цена за доставка до офис на Спиди: 3,95 лв.
Базова цена до адрес със Спиди: 5,29 лв
Базова цена за доставка до офис на Еконт: 4,59 лв.
Базова цена до адрес с Еконт: 5,72 лв

Цената на доставката може да се промени в зависимост от стойността и теглото на поръчката.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Траките и Орфизмът“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top