Война със саламандрите

12.00лв. 10.80лв.

Автор: Карел Чапек

Обем: 254 стр

Размер в мм.: 130 х 200

Издател: Унискорп

Корица: Мека

Година на издаване: 2010

Състояние: На склад

Ка 908

Код: 9789543302017 Категория: Етикети: ,

Описание

“Война със саламандрите” разказва за нов вид саламандри, които постепенно превземат човешкия свят. Чешкият капитан Ван Тох открива на непознат остров в океана същества, подобни на човека и ги пренася в Европа, с което настава революция в историята. Саламандрите са високо интелигентни същества, които могат да говорят, четат и смятат, но са третирани от хората като евтина работна ръка. Постепенно броят им нараства поголовно и навлизат дотолкова в живота на хората, че те не могат без тях. В обществото се появяват привърженици на идеята да се дадат права на саламандрите и се формира саламандрова мода и саламандров език. Човешките същества започват да ги използват като войници и така неизбежно възникват конфликти. Не след дълго саламандрите се обръщат срещу хората и започват да разрушават континентите. В последната глава на книгата авторът разказва за съдбата на човечеството и саламандрите. Той измисля изход на кризата: две враждуващи саламандрови нации се избиват помежду си. Във времето, когато е публикувана, книгата предизвиква истински фурор, защото се оказва точно предсказание на Втората световна война.
Световноизвестният чешки писател и драматург Карел Чапек е роден през 1890 г. в Мала Святоновица. Освен като романист той е познат и като философ, преводач, фотограф и журналист. Заради утопичните си романи Карел Чапек е смятан и за пионер на фантастиката. За връх на творчеството си Чапек счита романа “Война със саламандрите” (1936 г.) – политическа антифашистка сатира, превъзхождаща в много отношения романа “1984” на Джордж Оруел.

“Никога човечеството не е имало толкова високо жизнено равнище, както днес; но намерете ми един-единствен човек, който да е щастлив; покажете ми класа, която да е доволна, или нация, която да не се чувства застрашена в своето съществуване. Сред всичките дарове на цивилизацията, в крезовското богатство на духовните и материалните ценности ние всички сме обхванати все повече и повече от натрапващо се чувство на несигурност, угнетяваща тежест и неудобство. […] Въпросът е, способен ли е и бил ли е изобщо някога човекът щастлив? Човекът – сигурно, като всяко живо същество; но човечеството – не.”
Карел Чапек

Базова цена за доставка до офис на Спиди: 3,95 лв.
Базова цена до адрес със Спиди: 5,29 лв
Базова цена за доставка до офис на Еконт: 4,59 лв.
Базова цена до адрес с Еконт: 5,72 лв

Цената на доставката може да се промени в зависимост от стойността и теглото на поръчката.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Война със саламандрите“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top