Тайните на нумизматиката

5.50лв.

Автор: Христо Харитонов

Обем: 96 стр.

Размер в мм: 150 х 220

Издател: Борина

Корица: Мека

Година на издаване: 2005

Състояние: На склад

Ка 155 х 3

Код: 9545001364 Категория: Етикети: ,

Описание

По данни на Съюза на нумизматичните дружества в България, който обединява нумизмати-колекционери и нумизмати-учени, в България има около десет хиляди души, които активно се занимават с колекционерство на монети и с науката за старите монети – нумизматика. Всеки от тях е извървял пътя на собственото си ограмотяване, към колекционерството и нумизматиката сам или с помощта на по-знаещия до него. За жалост в българската нумизматична литература липсват разработки, които да облекчат начинаещия нумизмат, да му дадат начални знания и умения за колекционирането на монети и тяхното изучаване. Отделните епизодични и рехави разработки не задоволяват потребностите. Липсва литература за антиквариата на културно-историческите паметници, каквито по същество са монетите. Тези и други причини предопределиха създаването на книгата “Тайните на нумизматиката” (кратък пътеводител).
Тя е предназначена предимно за младите и начинаещите. Разработени са най-общите въпроси по темата за колекционерството на монети. Редом с това се дават основни знания по нумизматика. А те са жизнено важно условие за създаването на монетната колекция и работата с нея. Разгледани са въпросите на монетосеченето в античността, средновековието и в ново време. В географски план се проследява монетосеченето в античния свят и в Европа през средновековието и в ново време.
Тъй като в книгата става дума преди всичко за личната колекция, разработките се отнасят до единичните монети, до онези от тях, които се откриват при случайно намиране, подарък, покупка, наследство и пр. Монетите по археологически път се добиват само от специализираните институти и то след специално разрешение, което е установено с нормативния акт “Правилник за провеждане на теренни археологически проучвания в Република България” (Държавен вестник, бр. 12 от 7.П. 1997 г.). В противен случай е налице иманярство, а то е наказуемо.
За да се облекчи работата с тази книга и за да се сдобие читателят с възможно най-голямо количество информация, е разработен “Речник на основни колекционерски и нумизматични термини и названия”. Допълнителен източник на информация са илюстрациите.
Авторът

Базова цена за доставка до офис на Спиди: 3,95 лв.
Базова цена до адрес със Спиди: 5,29 лв
Базова цена за доставка до офис на Еконт: 4,59 лв.
Базова цена до адрес с Еконт: 5,72 лв

Цената на доставката може да се промени в зависимост от стойността и теглото на поръчката.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Тайните на нумизматиката“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Go to Top